Ahad, 24 Januari 2010

CHEESE CAKE DI HUJUNG MINGGU

Pagi weekend ni mesti nak do something..apa projeknya?masak ajelah..apa nak dimasak?fenin kapla dok pikiaq.petang ni hubby nak out station.anak dara nak balik hostel.maka layarilah blog yang ada resepi..cari punya cari jumpa "mat gebu"..ok juga boleh toghai ni..checklist bahan-bahannya.."CHEESE CAKE"..mat gebu kata resepinya dari chef wan..tak pa la..dah jumpa dalam blog mat gebu credit untuk dua-dua sekali...

ada nak jadi ni buat sat lagi..tak pa try n error..tengok mat gebu punya cake 1st class.kalau jadi ada susulannya ya...kalau lembik ka..bantat ka..diam tang ni ja la..

P1160489
BAHAN-BAHANNYA :-)

250 g cream cheese
150 g mentega
3/4 cawan gula halus (mat kurangkan sikit)
3 biji telur gred A'
1 3/4 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*(*digaul dan diayak)
1 camca teh esen vanilla
1/4 cawan susu segar
4 camca besar blueberry filling
4 camca besat strawberry filling
Sedikit "snow powder", untuk hiasan (jika suka)


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, sapu bundt-pan dengan mentega dan tabur sedikit tepung, ratakan dan ketuk keluar lebihan tepung (dalam gambar mat guna acuan silicone). Ketepikan.
  2. Putar mentega, cream cheese dan gula halus hingga kembang. Tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga gebu, jangka waktu untuk sebiji telur ialah 1 minit. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu. Buat hingga habis.
  3. Masukkan esen vanilla dan kacau rata. Isi 1/3 adunan ke dalam bundt-pan, sudukan strawberry filling, ratakan dengan chopstick. Kemudian, masukkan 1/3 lagi adunan dan sudukan pula blueberry filling, ratakan juga. Akhir sekali tutup dengan lebihan adunan, ratakan.
  4. Bakar 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Lepas 55 minit, periksa kek dengan mencucuk lidi sate di tengah2 bahagian kek, jika keluar bersih, kek pun dah masak. Jika belum ok, sambung membakar hingga kek masak. Sejukkan kan sepenuhnya atas jaringan. Ayak "snow powder" atas kek sebagai hiasan...
CATATAN MAT GEBU :- AWAS!!!...jika menggunakan acuan silicone, jangan sekali2 cucuk terlalu dalam atau guna lidi sate yang tajam..takut tercucuk acuan dan bocor!...elok guna lidi sate yang tumpul dan agak2 leer jangan sampai tembus (kalau guna acuan tin, tak de masalah yeaa)..."Snow Powder" tu macam gula aising (boleh guna gula aising sebagai ganti) tapi ianya berbeza dari gula aising. Snow powder ni tak mudah larut atau melengas bila dok lama di atas kek...

3 ulasan:

  1. salam kak..

    sedap nampak kek tu..tetiba teringin nk makan..menarik view profile yg baru tu..hepi selalu kak..

    BalasPadam
  2. Tihara,
    Akak ni memang jenis happy go lucky...Hopefully tihara pun mcm tu juga ya..

    BalasPadam
  3. Salam Kak
    sedapnya..rajinnya akak

    BalasPadam